Geschiedenis


Op carnavalsdinsdag in 2009 bespraken Anja van der Heijden en Caroline van Nieuwenhoven dat het fantastisch zou zijn om het mooie openluchtmuseum Eynderhoof in een winters decor in te zetten voor een kerstevenement. Beide dames liepen al langer met deze gedachten rond. Zij vonden het zonde dat er in de winter geen activiteiten voor bezoekers waren in Eynderhoof. “Vervolgens zijn wij samengekomen met een aantal mensen van Eynderhoof en zo is het Eynder Winter Festijn (EWF) ontstaan.” aldus Caroline. “Dat het inmiddels uitgegroeid is tot een evenement met een bezoekersaantal van 3.500 tot 4.000 per dag had we niet durven dromen.” geeft Caroline aan. De naam Eynder Winter Festijn komt trouwens uit de koker van Francis Bruekers (Sparkle Tekst & Communicatie).

Het openluchtmuseum Eynderhoof wordt ieder jaar in de winter omgetoverd tot het Eynder Winter Festijn. We werken met drie thema’s; Dickens, het Kerstverhaal (in de eerste jaren Bethlehem genoemd) en het EynderRyck. Jaarlijks wordt het evenement aangevuld met nieuwe acts en veranderingen. Enerzijds omdat Eynderhoof blijft veranderen met nieuwe gebouwen en herindelingen. Anderzijds om de bezoekers jaarlijks te blijven verrassen met nieuwe acts.

Bij het Eynder Winter Festijn zijn zo’n 500 vrijwilligers, figuranten en artiesten in alle leeftijden betrokken. Dit varieert van een baby als kindje Jezus tot de Kerstman. Daarnaast hebben we vele kinderen die figureren als zwerfkinderen in het Dickens straatbeeld. Vele vrijwilligers zijn vooral betrokken bij de voorbereidingen met de opbouw en aankleding. Tijdens het Eynder Winter Festijn voeren vrijwilligers hun ambachten uit.