Geschiedenis Eynder Winter Festijn

Hoe is Eynder Winter Festijn ontstaan?

Op carnavalsdinsdag in 2009 bespraken Anja van der Heijden en Caroline van Nieuwenhoven dat het fantastisch zou zijn om het mooie openluchtmuseum Eynderhoof in een winters decor in te zetten voor een kerstevenement. Beide dames liepen al langer met deze gedachten rond. Zij vonden het zonde dat er in de winter geen activiteiten voor bezoekers waren in Eynderhoof. “Vervolgens zijn wij samengekomen met een aantal mensen van Eynderhoof en zo is het Eynder Winter Festijn (EWF) ontstaan.” aldus Caroline. “Dat het inmiddels uitgegroeid is tot een evenement met een bezoekersaantal van 3.500 tot 4.000 per dag had we niet durven dromen.” geeft Caroline aan.

Het openluchtmuseum Eynderhoof wordt ieder jaar in de winter omgetoverd tot het Eynder Winter Festijn. We werkten de afgelopen jaren met drie thema’s; Dickens, Bethlehem en het EynderRyck. Jaarlijks wordt het evenement aangevuld met nieuwe acts en veranderingen. Enerzijds omdat Eynderhoof blijft veranderen met nieuwe gebouwen en herindelingen. Anderzijds om de bezoekers jaarlijks te blijven verrassen met nieuwe acts.

Bij het Eynder Winter Festijn zijn zo’n 450 vrijwilligers, figuranten en artiesten in alle leeftijden betrokken. Dit varieert van een baby als kindje Jezus tot de Kerstman. Daarnaast hebben we vele kinderen die figureren als zwerfkinderen in het Dickens straatbeeld. En vele vrijwilligers zijn vooral betrokken bij de voorbereidingen met de opbouw en aankleding. Tijdens het Eynder Winter Festijn voeren deze vrijwilligers hun ambachten uit.

Nagenoeg alle kostuums zijn eigendom van Eynderhoof. Voor het eerste jaar van EWF zijn er een groot aantal kostuums aangekocht vanuit musicals bijvoorbeeld. Een aantal kostuums zijn gemaakt door dames, vrijwilligers, van Eynderhoof en een aantal bijzondere kostuums komen van de creatieve hand van Anja van der Heijden. Het is onvoorstelbaar hoeveel uren handwerk hierin gestoken wordt voor het kleden van de 200 tot 300 figuranten die meedoen.

EWF werkt met een commissie met ieder eigen taken en verantwoordelijkheden. We komen het hele jaar door regelmatig samen. Waarbij de piek vanaf september echt begint. Taken variëren van het coördineren van de inrichting en aanpassing van het openluchtmuseum, opbouwwerkzaamheden variërend van letterlijk bouwen van materialen tot het opzetten van tenten en diverse hand- en spandiensten. Licht, geluid, bewegwijzering en veiligheid zijn hierbij ook zeer belangrijke aspecten. Ook het regelen van de volledige catering voor zowel de figuranten als de gasten. Uiteraard is er een budgetbewaker en iemand die verantwoordelijk is voor PR en communicatie. We hebben mensen die vooral de uitstraling bewaken en zorgen voor nieuwe creatieve ideeën, administratief ondersteunen en coördineren van de versierwerkgroepen. Daarnaast zijn zaken als aankleding, decoratie en het onderhouden en coördineren van het contact met de figuranten, artiesten, muziekgroepen en koren zeer belangrijke activiteiten.

Gemiddeld doen de bezoekers er 1,5 tot 2 uur over om het gehele festijn te doorlopen en alles te bekijken. Dus ook na het kerstmaal hebben de bezoekers voldoende tijd om op hun gemak te genieten van alle bezienswaardigheden op het terrein. 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

29.10 | 20:52

Het overgrote deel van de bezoekers is Nederlandstalig. Als ik van dienst kan zien met Engelstalige toelichting laat dat gerust hier weten?
Groeten, Yvonne

...
27.10 | 14:43

jammer niet in het Engels, voor de expats

...
18.10 | 09:21

de dickens fotograaf,

mooie december act !!!! kijk op WWW.DICKENSFOTOGRAAF.NL

...
26.02 | 10:37

Geweldig feest !, kijk voor suggesties 2014 op
www.dickensfotograaf.nl

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE